Dacă doriţi un răspuns cu privire la Marea Trecere, la situaţia actuală a umanităţii, vă oferim aici o serie de articole revelatoare.
........................

miercuri, 24 iunie 2009

► Sfarsitul vremurilor si traditia populara

  Toate mitologiile lumii prevad un scenariu al sfarsitului. Aproape firesc tot ce este nascut este dator existentei cu o moarte. Dar finalul acesta implacabil are un corelativ: cand in oameni se istoveste credinta, cand relatia cu sacrul se necrozeaza, abia atunci urmeaza amurgul zilelor. Mitologiile nordice prevestesc o ultima batalie ingrozitoare cu fortele raului. Dupa care lumea aluneca in haos. Variante, care angajeaza imaginarul terifiant, scenariul Apocalipsei este pretutindeni acelasi.
Si totusi...
In aceasta ireversibila alunecare a universului catre disolutie, in scenariul extinctiei exista ceva de ordinul sperantei: ceva care ar face ingrozitorul suportabil, ar amana intalnirea cu Impenetrabilul, ba chiar ar putea face trecerea catre o noua existenta purificata, salvata de la degradare, netrecuta prin tunet si spaima, posibila. Acest ceva este relatia cu sacrul.
Cat timp fumul de jertfa se inalta catre cer, nimic nu se prabuseste.
"Credinta zugraveste icoanele-n biserici"- spunea Eminescu. In masura in care oamenii au nevoie de zei, tot asa Creatorul are nevoie de propria-I creatie. Daca aceasta relatie ia infatisarea tandra a nuntii sofianice, ca in mitologiile estice, nimic nu este pierdut. Spre deosebire de apusul Europei, unde crestinismul a alungat cu brutalitate zeitatile pagane, rasaritul a preferat o dulce convietuire cu stravechea religie. Cand nu a putut impinge in uitare sarbatoarea pagana, ortodoxismul a preferat sa-i dea o infatisare de ritual cristic. Un exemplu printre multe altele: noaptea de Sanziene este marcata in calendarul crestin ca fiind si ziua Sfantului Ioan Botezatorul.
Tocmai pentru ca a imblanzit abstractiile si a alungat fanatismele, mitologia romana este o sursa inepuizabila de inspiratie. Si cat timp traditia populara isi pastreaza identitatea, lumea mai poate spera ca Apocalipsa, care deja e aici, se va termina cu bine.

Sursa: yogaesoteric.net

Citiţi şi:
► Problema intervenţiei extraterestre în contextul actual al omenirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu