Dacă doriţi un răspuns cu privire la Marea Trecere, la situaţia actuală a umanităţii, vă oferim aici o serie de articole revelatoare.
........................

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

► Un model de om politic: Mahatma GANDHI

Reporter: - Ce credeti despre Civilizatia Occidentala?
Gandhi: - Cred ca ar fi o idee buna!

   „In forma ei jalnica actuala politica este un fel de opium al maselor. Singurul politician modern pentru care eu am o profunda admiratie este Mahatma Gandhi.“ - profesor yoga Gregorian Bivolaru

  Gandhi a fost charismaticul lider politic si spiritual al Indiei in cursul miscarii pentru obtinerea independentei acesteia. A fost pionierul lui Satyagraha - rezistenta fata de tiranie prin intermediul nesupunerii civile in masa, ferm bazata pe Ahimsa sau nonviolenta totala - care a condus India la independenta si a inspirat miscari pentru drepturi civile si libertate in intreaga lume.
   Pe adevaratul sau nume Mohandas Karamchand Gandhi (2 octombrie 1869 - 30 ianuarie 1948), el este cunoscut in intreaga lume ca Mahatma Gandhi (fiind numit pentru prima oara Mahatma, in sanscrita "Marele Suflet", de catre Rabindranath Tagore), iar in India de asemeni ca Bapu („Tata“ in Gujarati).   Incepand cu anul 1906, Gandhi lanseaza la nivel de masa metoda de revolta bazata pe rezistenta pasnica, denumita Satyagraha, o forma de refuz radical al oricarei colaborari cu autoritatile britanice.
   Fiind arestat de multe ori, reactioneaza cu lungi greve ale foamei, care se repeta, devenind legendare.
   Devine lider al Partidului Congresului, care avea in program eliberarea Indiei de sub colonialismul britanic.
   La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, Gandhi cheama populatia sa nu sustina Marea Britanie, daca aceasta nu garanteaza independenta Indiei. „Parasiti India“ - aceasta declaratie a sa din 1942 sfarseste prin a cristaliza rezistenta in jurul lui. Fiind considerat un sfant si in acelasi timp un conducator politic, Gandhi obtine retragerea britanica si independenta Indiei la 15 august 1947.
   Este asasinat de un fanatic la 30 ianuarie 1948.

Din principiile lui Gandhi:

Adevarul

     Gandhi si-a dedicat viata inaltului scop al descoperirii Adevarului, Satya. A urmarit sa obtina aceasta invatand din propriile greseli si experimentand pe el insusi. Si-a intitulat autobiografia „Povestea experimentelor mele cu Adevarul”. Gandhi a declarat ca cea mai importanta lupta de purtat este cu proprii demoni, temeri si nesigurante.

Non-violenta

     „Cand ma cuprinde disperarea, spune Gandhi in Autobiografia sa, imi amintesc ca, de-a lungul istoriei, calea adevarului si iubirii a invins mereu. Au existat tirani si criminali si, pentru un timp, pareau de neinvins dar, in cele din urma, au cazut, intotdeauna.”
   In aplicarea acestor principii, Gandhi nu a dat inapoi de la a le duce catre cele mai logice extreme, inchipuindu-si o lume in care chiar guvernul, politia si armata erau non-violente. Totusi, Gandhi era constient ca acest nivel de non-violenta cere o credinta si un curaj incredibile, pe care a realizat ca nu toata lumea le poseda. De aceea a sugerat ca nu toata lumea trebuie sa tina cu incapatanare de non-violenta, mai ales daca aceasta este folosita ca scuza pentru lasitate: „Cred, scria el, ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta”.

Vegetarianismul

     Ideea vegetarianismului este adanc inradacinata in traditiile Hindu si Jain din India, iar in tinutul sau natal Gujarat majoritatea hindusilor erau vegetarieni. Familia Gandhi nu facea exceptie. Inainte de a pleca pentru studii la Londra, Gandhi a promis ca se va abtine de la carne, alcool si promiscuitate. S-a tinut cu tarie de promisiuni si a dobandit mai mult decat o dieta: a dobandit bazele pentru filosofia lui de viata. Odata cu maturizarea, Gandhi a devenit un vegetarian strict. El a scris „Baza morala a vegetarianismului” si diferite articole legate de acest subiect.
    De asemeni, el se abtinea de la mancat pentru lungi perioade, folosind postul ca forma de protest politic. Refuza sa manance pana cand ori murea ori ii erau indeplinite cererile.

Simplitatea

     Gandhi credea cu convingere ca o persoana implicata in serviciul societatii ar trebui sa duca o viata simpla, lucru care ar putea duce, credea el, la Brahmacharya - puritatea spirituala si practica. Simplitatea lui a inceput prin renuntarea la modul de viata occidental, la cheltuielile inutile si adoptand un mod de viata simplu.
     Gandhi petrecea cate o zi din fiecare saptamana in tacere, considerand ca renuntarea la vorbire ii aduce pacea interioara. In acele zile comunica cu ceilalti prin scris.

Credinta

     Gandhi s-a nascut hindus si a practicat hinduismul toata viata sa, majoritatea principiilor sale provenind din hinduism. Ca un hindus obisnuit, el credea ca toate religiile sunt egale si a respins toate eforturile de a fi convertit la o alta religie. A citit foarte mult despre toate marile religii. Gandhi considera ca in centrul fiecarei religii se afla Adevarul si Iubirea, punand la indoiala ipocrizia, abaterile si dogma din toate religiile.
     Era un neobosit reformator social.


     Gandhi a influentat lideri importanti si miscari politice. Lideri ai luptei pentru drepturile civile din Statele Unite, inclusiv Martin Luther King si James Lawson s-au inspirat din scrierile lui Gandhi in dezvoltarea propriilor teorii despre non-violenta.
     In 1931, remarcabilul fizician Albert Einstein a corespondat cu Gandhi prin scrisori, si l-a numit „un model de urmat pentru generatiile care vor veni”.

     Este onorat oficial in India drept Parintele Natiunii; ziua de nastere a lui Gandhi, 2 octombrie, este sarbatoare nationala in India, Gandhi Jayanti. Pe 15 iunie 2007, s-a anuntat ca „Adunarea Generala a Natiunilor Unite” a adoptat in unanimitate rezolutia ce declara 2 octombrie drept „Ziua Internationala a Non-Violentei”.

     Revista „Time” l-a numit pe Gandhi „Omul Anului” in 1930. Gandhi a fost de asemenea al doilea dupa Albert Einstein pe lista „Personalitatilor Secolului” la sfarsitul lui 1999.

     Gandhi nu a primit vreodata Premiul Nobel pentru pace, desi a fost nominalizat de 5 ori intre 1937 si 1948. Zeci de ani mai tarziu, Comitetul Nobel si-a declarat public regretul pentru omisiune. Mahatma Gandhi a fost pe cale sa primeasca Premiul Nobel in 1948, dar asasinarea sa a impiedicat acest lucru. Premiul nu a fost acordat in 1948, anul mortii lui Gandhi, pe motivul ca „nu exista un candidat potrivit in viata”, iar cand Dalai Lama a primit Premiul in 1989, presedintele comitetului a spus ca acesta este „intr-un fel un tribut memoriei lui Mahatma Gandhi”.

Rostiri ale lui Gandhi:

„A invata ca in viata mai usor se poate invinge ura cu dragostea, minciuna cu adevarul si violenta cu abnegatia, ar trebui sa fie un element fundamental in educatia oricarui copil.“


„Traieste ca si cum ai muri maine si invata ca si cum ai trai vesnic.“


„Ochi pentru ochi, si lumea va deveni oarba.“


„Lumea ar putea face fata necesitatii fiecaruia, dar lacomiei unui singur om nu.“


...........................................

Citiţi şi:
► Problema intervenţiei extraterestre în contextul actual al omenirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu