Dacă doriţi un răspuns cu privire la Marea Trecere, la situaţia actuală a umanităţii, vă oferim aici o serie de articole revelatoare.
........................

vineri, 17 aprilie 2009

► Sarbatoarea Pastelui (2) - Semnificatia Invierii Domnului - Constiinta Christica

<< aici partea întâi a articolului

Sarbatoarea Pastelui va aminteste cu siguranta invierea lui Iisus din Nazaret, Iisus Christos. Poate va ganditi ca El a fost trimis pentru a lua asupra sa pacatele lumii si ca El simbolizeaza marele Mediator intre voi si Dumnezeu - majoritatea crestinilor gandesc asa. Ei apeleaza la Iisus ca mijlocitor pe langa un Dumnezeu sever, uneori furios, asezat undeva intr-o parte a Universului numita Cer. Marii intelepti ne invata insa ca acest Cer nu se gaseste altundeva decat in propria noastra Constiinta. Unii crestini cred ca este posibil sa ajunga la Dumnezeu doar prin intermediul Fiului Sau, care este mai putin auster si mai iubitor (in perspectiva lor) decat acesta, uitand astfel ca Dumnezeu este dragoste. Fiul Sau este marea si nobila Fiinta numita de toti „Cel Binecuvantat“, iar invierea Sa este comemorata in ziua de Pasti.
   Sarbatoarea Pastelui, ca si cea a Craciunului, pot insa avea pentru fiecare dintre noi - in functie de gradul nostru de trezire spirituala, de deschidere sufleteasca si de sensibilitate si rafinament interior - si o alta semnificatie, mai profunda, esoterica si oarecum personala (in sensul de a fi traita cu toata fiinta, stabilind o legatura directa, reala, a fiecaruia dintre noi cu Dumnezeu). Pentru o astfel de fiinta, sarbatoarea Pastelui nu aminteste doar de invierea lui Iisus Christos, ci simbolizeaza invierea Constiintei Christice in fiecare Constiinta umana. „Constiinta Christica“ este o stare elevata de constiinta care este caracterizata de legatura directa, apropiata, cu Dumnezeu, de o perceptie globala si obiectiva a realitatii si de o infinita iubire si compasiune pentru tot ceea ce exista.  Esoteric, Pastele semnifica invierea marelui invatator si educator care a eliberat omenirea de servituti si limitari materiale. Acest mare suflet a venit pe Pamant pentru a ne arata in plenitudinea sa drumul catre veritabilul Dumnezeu, atotputernic, omniprezent si atotstiutor. El ne-a facut sa vedem ca Dumnezeu este intreaga Bunatate, intreaga Intelepciune, intregul Adevar, este totul in Tot. Marele Invatator, a carui inviere ne este amintita de aceasta sarbatoare, a fost trimis pentru a ne arata si a ne face sa intelegem ca Dumnezeu nu se afla doar in afara, ci si inlauntrul nostru, ca el nu se desparte (nu este separat) niciodata de nici una dintre creatiile sale, ca el este intotdeauna un Dumnezeu drept si iubitor, ca el este in tot, stie tot, cunoaste totul si contine intreg adevarul. Toata cunoasterea lumii nu ne‑ar putea permite nici macar o intelegere partiala a intregii semnificatii a acestei sfinte invieri.
   Rolul acestui mare Invatator si educator este urias - convingere pe care speram ca o impartasesc toti oamenii, fie ei credinciosi sau atei. El a venit spre noi pentru a ne face sa intelegem mai bine viata aici, pe pamant. El ne-a aratat ca toate limitarile materiale vin de la om, si niciodata nu trebuie sa le interpretam altfel. Aplicand invatatura sa, am putea indeplini aceleasi lucrari ca si el, si chiar mai mari, asa cum El insusi ne spune. Iisus Christos a venit pentru a ne arata mai explicit ca Dumnezeu este unica si marea cauza a tuturor lucrurilor, ca El este Totul.
   Deci nu trebuie doar sa ne sprijinim pe medierea si iubirea lui Iisus, ci sa-i urmam calea si invatatura. Invierea Sa trebuie din aceasta perspectiva sa ne aminteasca de invatatura Sa, care poate fi rezumata in cateva cuvinte din predica de pe Munte: "Fiti desavarsiti, asa cum Tatal vostru este desavarsit." Bucuria invierii sale nu inseamna doar ca El va lua asupra Sa pacatele lumii, mantuind-o astfel, cat faptul ca El arata calea spre Dumnezeu si o intrupeaza cu infinita dragoste si intelepciune, bucuria de a sti ca imensul Sau suflet ne imbratiseaza si ne sprijina in efortul nostru de a trai o viata divina aici, pe pamant, de a ne apropia de Dumnezeu. Iisus este permanent prezent, noi suntem cei care deseori il uitam, iar sarbatorile sfinte ne ajuta sa restabilim - macar temporar - legatura cu El.
   Exista multe presupuneri asupra modului in care Iisus a primit invatatura divina. Acest fapt este insa mai putin important, intrucat totul vine de la Dumnezeu, sursa unica a tuturor lucrurilor. Primind la randul nostru aceasta invatatura, prin citirea cartilor sfinte sau prin revelatie, dar in primul rand prin deschiderea inimilor noastre fata de Iisus, vom urmari ca invatatura sa rodeasca in noi si sa o daruim la randul nostru, pentru a putea primi apoi mai mult. A darui inseamna aici nu neaparat incercarea de a-i invata pe altii, cat a trai plenar in spiritul ei - inseamna sa fim un canal constient prin care iubirea divina sa se reverse in lume, inseamna sa fim un “stalp de lumina” care leaga pamantul cu Cerul, sa traim permanent in contact cu prezenta Divina, in starea de Constiinta Christica - sa fim veritabili Fii ai lui Dumnezeu pe acest Pamant.
   Sarbatoarea Pastelui trebuie astfel sa ne aminteasca faptul ca Iisus nu a venit pentru a ne aduce o noua dogma, ci pentru a ne ajuta sa intelegem ca suntem Fiii lui Dumnezeu, pentru a ne ajuta sa traim aceasta legatura directa cu Dumnezeu - aceasta fiind Calea, Adevarul si Viata.
   Sarbatoarea Pastelui semnifica, pentru cel deschis sufleteste, invierea lui Iisus in sufletul sau si deci propria sa inviere: doar aceasta inviere launtrica ne poate duce pe cele mai inalte culmi ale spiritului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu