Dacă doriţi un răspuns cu privire la Marea Trecere, la situaţia actuală a umanităţii, vă oferim aici o serie de articole revelatoare.
........................

vineri, 12 iunie 2009

► Salt către lumea eternă a Neamului

   Cand spunem Neamul Romanesc, intelegem nu numai toti romanii traind pe acelasi teritoriu, avand acelasi trecut si acelasi viitor, acelasi port, aceeasi limba, aceleasi interese prezente. Cand spunem Neamul Romanesc intelegem toti romanii, vii si morti, care au trait de la inceputul istoriei pe acest pamant si care vor trai si in viitor. Deci Neamul cuprinde toti romanii aflati in viata, toate sufletele mortilor si mormintele stramosilor, si pe toti cei care se vor naste romani. Un popor ajunge la constiinta de sine cand ajunge la constiinta acestui intreg, cand o depaseste pe cea a intereselor sale. Neamul are un patrimoniu fizic-biologic, carnea si sangele, un patrimoniu material, pamantul tarii si bogatiile lui, precum si un patrimoniu spiritual, care cuprinde conceptia lui despre Dumnezeu, lume si viata, onoarea lui si cultura lui. Toate aceste trei patrimonii isi au importanta lor, de aceea neamul este dator sa si le apere, dar cea mai mare insemnatate o are patrimoniul sau spiritual, pentru ca numai el poarta pecetea eternitatii. Un neam traieste in vesnicie prin conceptia, onoarea si cultura lui. De aceea, conducatorii natiilor trebuie sa judece si sa actioneze tinand seama in primul rand de onoarea istorica si de interesele eterne ale neamului.
   Multimile au cateodata contactul cu Sufletul Neamului, multimile vad si simt Neamul cu mortii lui, cu intregul trecut, cu oamenii de seama si simt toate clipele de marire ca si acelea ale infrangerii, simt cum prevestesc viitorul. Contactul acesta cu neamul intreg e plin de infrigurare. Atunci fiecare se simte in unitate cu ceilalti si cu Sufletul Neamului. Aceasta va fi fiind mistica nationala pe care unii o critica pentru ca nu stiu ce este si pe care nu o pot defini pentru ca nu o pot trai. Daca mistica crestina cu finalul ei, extazul, este contactul omului cu Dumnezeu, intr-un salt din natura umana in natura divina, cum spune Nichifor Crainicu, mistica nationala nu este altceva decat contactul omului sau al multimilor cu Sufletul Neamului lor, printr-un salt pe care acestea il fac din lumea preocuparilor personale in lumea eterna a neamului; nu cu mintea, caci aceasta o face orice istoric, ci traind cu sufletul lor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Este foarte frumos, superb, inspirat, genial, minunat

Trimiteți un comentariu